Selecteer een pagina

Wat is een HD ventiel en wanneer gebruik je ze?

Koop tips, Techniek | 0 Reacties

HD staat voor “Hoge Druk”. Deze HD ventielen gebruik je met name voor banden die geschikt- en gemaakt zijn om hard opgepompt te kunnen worden. Je moet dan denken aan speciale aanhangwagenbanden, caravanbanden en bestelwagen banden.

Wat is het verschil met een normaal ventiel?
Bij een rubberen HD ventiel is de voet van het ventiel verzwaard zodat deze niet snel door het ventielgat kan schieten zodra er een piekbelasting optreedt. Een nog betere oplossing is een metalen schroefventiel. Dit ventiel wordt in het ventielgat vastgeschroefd en zorgt voor de veiligste oplossing voor zwaarbelaste banden.

Verschillende Tubeless Ventielen
Tot 4,5 Bar : normaal tubeless ventiel
Tot 5,5 Bar : rubber HD ventiel met verstevigde voet
alles boven 5,5 Bar of piekbelasting : Metalen HD Schroefventiel

 

Wat zijn de risico’s als je toch normale ventielen zou monteren?
Er zijn gevallen bekend dat door piekbelasting (denk aan een volle aanhangwagen met zand die over een verkeersdrempel gaat) dat spontaan de ventielen uit de wielen klappen. Daar zit je niet op te wachten en zeker niet als er slachtoffers vallen.

Geen HD ventielen gemonteerd?

Meer info over het draagvermogen van banden vind je hier

Twijfel je of je de juiste ventielen hebt? Neem even contact met mij op, ik controleer het graag voor je.

CARAVANBANDEN, denk aan uw veiligheid

CARAVANBANDEN, denk aan uw veiligheid

Over het algemeen ontstaan er problemen met caravanbanden doordat de meeste caravans langdurig op één plek stil staan. Door het hoge gewicht (verdeeld over slechts 2 wielen i.p.v. 4 wielen bij een auto) wat constant op de banden drukt wordt het loopvlak van de band...

Waarom moet een ventiel worden vervangen?

Waarom moet een ventiel worden vervangen?

Een rubber ventiel krijgt tijdens zijn “leven”heel wat te voorduren. Tienduizenden keren opwarmen en afkoelen, zonlicht, de centrifugaalkracht die het ventiel constant laat bewegen, pekel en ga zo maar door. Geen wonder dat op een gegeven moment de rek eruit is. Het...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *