Selecteer een pagina

Is TPMS verplicht?

Informatie | 0 Reacties

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over het feit of een werkzaam TPMS systeem (lees: bandenspanningscontrolesysteem) verplicht is. Omdat ik mijn klanten een goed advies wil kunnen geven ging ik op onderzoek uit.

Als je bij Google zoekt op het woord “TMPS” dan kom je al gauw bij een aantal grote bandensites uit. Daar lees ik o.a. dat TMPS niet verplicht is en zelfs dat je het systeem mag uitzetten al wordt het niet aangeraden. Dat is vreemd, een systeem ingebouwd door een autofabrikant om je veiligheid te bevorderen die zelf mag uitzetten? Dat lijkt mij sterk. Ik had via een klant gehoord dat zijn auto was afgekeurd bij de APK omdat z’n TMPS lampje op zijn dashboard brandde. Ok, dat is een bruikbaar gegeven want wie maakt de regels voor de APK in ons land? Juist, dat is de RDW (de Rijksdienst voor het Wegverkeer). De oplossing lijkt nabij. Snel de website van de RDW opzoeken. www.RDW.nl. Het woord “zoeken” verschijnt in ieder geval duidelijk in beeld. Na het intypen van de afkorting TPMS verschijnt de volgende ontmoedigende regel tekst op het scherm. Geen zoekresultaten gevonden voor ‘tpms’ ik zit blijkbaar op de verkeerde site want ook ook op het woord bandenspanningscontrolesysteem komt hetzelfde resultaat naar voren. Even terug naar Google om een betere link te vinden en jawel, via onderstaande link komt je op de pagina waar, onderaan bij punt 10, staat omschreven wat de regels zijn met betrekking tot het TPMS systeem.

https://apk-handboek.rdw.nl/personenautos/ophanging/banden

 

Dus auto’s vanaf 2018, daarbij MOET het systeem, volgens de APK regels, werken.
Gelukkig is er nu duidelijkheid. Uiteraard is het sowieso verstandig om dit veiligheidssysteem goed te laten functioneren. Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid, die van je medepassagiers en medeweggebruikers.

Heb je een vraag over het TPMS systeem of wil je weten wat het kost om een set aan te schaffen of te vervangen? Bel gerust even. Ik help je graag.

 

Dat er veel onduidelijkheid is over het onderwerp TPMS blijkt wel uit de discussies op de website van RADAR.

Lees enkele reactie’s op Radar via deze link

CARAVANBANDEN, denk aan uw veiligheid

CARAVANBANDEN, denk aan uw veiligheid

Over het algemeen ontstaan er problemen met caravanbanden doordat de meeste caravans langdurig op één plek stil staan. Door het hoge gewicht (verdeeld over slechts 2 wielen i.p.v. 4 wielen bij een auto) wat constant op de banden drukt wordt het loopvlak van de band...

Waarom moet een ventiel worden vervangen?

Waarom moet een ventiel worden vervangen?

Een rubber ventiel krijgt tijdens zijn “leven”heel wat te voorduren. Tienduizenden keren opwarmen en afkoelen, zonlicht, de centrifugaalkracht die het ventiel constant laat bewegen, pekel en ga zo maar door. Geen wonder dat op een gegeven moment de rek eruit is. Het...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *