Selecteer een pagina

Alles over het aanschaffen van licht-metalen wielen

Koop tips | 2 reacties

Waar moet je op letten bij de aanschaf van licht-metalen velgen?

Licht-metalen velgen zorgen voor een andere look van jouw auto maar waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van dit edelmetaal? Als klanten andere wielen voor hun auto willen aanschaffen dan wordt er vaak gekozen voor een grotere diameter van het wiel. Van 16″ naar 17″ of zelfs groter, 18″ of 19″. Wat belangrijk is om te weten is dat niet alleen de looks van jouw auto veranderen maar ook de rij-eigenschappen. Als je kiest voor grotere wielen dan moet je weten dat de totale diameter van band en wiel ongeveer hetzelfde moeten blijven. Dus als je kiest voor een grotere wiel diameter dan kies je automatisch ook voor een lagere band. Wat betekent dat?

Het rijcomfort verandert.
Omdat autobanden een onderdeel zijn van het veersysteem van de auto kun je je voorstellen dat platte banden minder goed schokken kunnen dempen dan hogere banden. Je moet er dus rekening mee houden dat het rijcomfort anders wordt. Schokken worden meer doorgegeven via de wielophanging naar de auto en via het stuurwiel. Platte banden zorgen voor een directere besturing en een sportiever rijgedrag.

Rolweerstand

Geluidproductie

Aanschafprijs

Laksoort
Let goed op voor welke laksoort u kiest. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden maar als u de wielen niet regelmatig onderhoudt dan is de kans groot dat de lak snel aangetast wordt. Er zijn zelfs een aantal laksoorten die worden afgeraden om tijdens winterse omstandigheden te gebruiken omdat door de inwerking van pekel, snel oxidatie van het aluminium zal ontstaan. Garantie claims bij de fabrikant van de wielen worden in 99% van de gevallen afgewezen omdat de klanten hiervan op de hoogte worden gebracht voordat zij tot aanschaf overgaan. Het betreft hier gepolijste- en/of verchroomde wielen, al dan niet voorzien van een blanke vernislaag. Laat u dus goed informeren over de kwaliteit van de lak en kies voor volledig gespoten wielen als u er ook in de winter mee gaat rijden.

Sneeuwkettingen in combinatie met brede banden
De fabrikant van jouw auto stelt speciale eisen aan het gebruik van sneeuwkettingen in combinatie met toegelaten bandenmaten. In het instructieboekje van de auto vind je de maten welke zijn toegestaan. Meestal zijn sneeuwkettingen uitsluitend toegestaan met de smalst mogelijke standaard bandenmaat om zoveel mogelijk ruimte te creëren tussen wiel en vitale onderdelen, dus is het verstandig daar goed op te letten. Negeer je het advies van de autofabrikant dan loop je het risico op beschadiging van essentiële (rem)onderdelen en kan je aansprakelijk gesteld worden als hierdoor schade/letsel ontstaat.

Mijn advies is om 4 winterbanden te monteren op wielen die qua maatvoering voldoen aan de voorschriften van de autofabrikant en daarbij een set goed passende sneeuwkettingen aan te schaffen. Het voordeel is dat uw “zomerwielen” netjes blijven en niet blootgesteld worden aan pekel, daarnaast heeft u met smallere winterbanden meer grip op besneeuwde wegen. In de meeste wintersportlanden zijn het gebruik van winterbanden verplicht en in sommige gevallen (verse sneeuwval of gladheid) kan u, door de lokale politie, worden opgedragen om ter plaatse uw sneeuwkettingen te monteren. U kunt zich voorstellen dat de omstandigheden op dat moment niet echt ideaal zijn, daarom is het verstandig om het monteren van de sneeuwkettingen thuis een aantal keer te oefenen en daarmee meteen de pasvorm van de sneeuwkettingen te controleren. Weet u ook op welke wielen de sneeuwkettingen gemonteerd moeten worden?

 

Wil je berekenen welke bandenmaten geschikt kunnen zijn voor jouw auto? Klik dan hier


Heb jij een vraag met betrekking tot het aanschaffen van licht-metalen wielen? Laat een bericht achter onder dit artikel.

 

CARAVANBANDEN, denk aan uw veiligheid

CARAVANBANDEN, denk aan uw veiligheid

Over het algemeen ontstaan er problemen met caravanbanden doordat de meeste caravans langdurig op één plek stil staan. Door het hoge gewicht (verdeeld over slechts 2 wielen i.p.v. 4 wielen bij een auto) wat constant op de banden drukt wordt het loopvlak van de band...

Waarom moet een ventiel worden vervangen?

Waarom moet een ventiel worden vervangen?

Een rubber ventiel krijgt tijdens zijn “leven”heel wat te voorduren. Tienduizenden keren opwarmen en afkoelen, zonlicht, de centrifugaalkracht die het ventiel constant laat bewegen, pekel en ga zo maar door. Geen wonder dat op een gegeven moment de rek eruit is. Het...

2 Reacties

 1. Karim

  Dag heer,
  Ik wil de metalenvelgen (voorkant) vervangen, maakt het uit als ik van een gebruikte ( achter ) er in zetten?

  Antwoord
  • admin-julian

   Helaas te weinig informatie om uw vraag te kunnen beantwoorden.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *